working on it...

augustus 1, 2017

DROOM & REALITEIT

DROOM & REALITEIT

PUBLISHED: WOTH 2017 / TEXT & INTERVIEW: NIEK SCHOENMAKERS

Hermès heeft een verfijnde stijl, van de sjaals, schoenen en handtassen tot aan de etalages. De presentatie van de items sluit hier naadloos bij aan. Wat echter minder bekend is, dat deze etalages het werk zijn van veelbelovende ontwerpers en kunstenaars. Zoals het Nederlandse Studio WM. De neus voor talent van het Franse modehuis, werd letterlijk het begin van een mooie samenwerking. 

Studio WM is in 2010 opgericht door Wendy Legro en Maarten Collignon, beide afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Samen ontwerpen zij producten met slim-uitgedachte details en met een verfijnd gebruik van materiaal, kleur en transparantie. De zintuigelijke ervaring nemen zij als leidraad voor hun sobere ontwerpen. In 2014 toonde Studio WM op de Salone del Mobile in Milaan, een opvallende collectie geurverspreiders. Deze presentatie viel ook Petit H op, de experimentele afdeling van Hermès. Na bemiddeling van het Nederlandse Organisation in Design, mocht studio WM hun voorstel presenteren bij het wereldwijde Hoofd-etalege in Parijs. Na een gesprek van drie uur, was de creatieve directie overtuigd en mocht WM de stand van Hermès op de Salone del Mobile vormgeven. Dit smaakte naar meer en kreeg een vervolg in de etalages van de Hermès Maison showroom in Milaan in 2015 en de etalages van Hermès Benelux in 2016. 

Werken voor Hermès klinkt als een droom die uitkomt. In werkelijkheid is het een behoorlijk uitdagende klus. De verwachtingen zijn hoog en het tijdschema is strak. Het was even wennen voor Studio WM om twee maanden een nieuw concept te verzinnen en dit te installeren in de zes winkels van de Benelux. Het betekende voor de ontwerpers lange dagen en korte nachten. Soms gingen de laatste onderdelen nog nat de auto in.


Ondanks deze druk had WM veel plezier. Hermès heeft vertrouwen in de ontwerpers en dat geeft veel creatieve vrijheid. Ze zijn nu expert in het maken van papieren modellen, maar hebben vooral geleerd meer te durven. Een etalage moet meteen opvallen en gaat maar een seizoen mee, terwijl een product een leven de tijd heeft zijn charmes prijs te geven. De hoge druk is stressvol, maar ook een snelkookpan voor nieuwe ideeën. De schaal van een etalage is anders dan bij product, met weer hele andere uitdagingen. Het creëren van driedimensionale omgevingen was nieuw voor de studio, maar wordt ongetwijfeld vervolgd. 

For the full article: WOTH 

Posted in Design