working on it...

november 1, 2019

POWERVROUWEN IN DE KUNST

POWERVROUWEN IN DE KUNST

MIUCCIA PRADA en PEGGY GUGGENHEIM hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de kunstwereld. En zo zijn er meer STERKE VROUWEN in de kunst.

Ze was nog geen dertig toen ze hoofdontwerper bij Prada werd. Miuccia Prada nam de taak over van haar moeder en trad in de voetsporen van haar grootvader Mario Prada die in 1913 was begonnen met het vervaardigden van hoge  kwaliteit koffers, handtassen en hutkoffers voor de welva- rende elite van Milaan.
Miuccia’s carrière in de mode was verre van vanzelf- sprekend. Ze was een voormalig lid van de Italiaanse Communistische Partij en een fervent feministe. Tijdens de studentendemonstraties van 1968 stond ze, weliswaar gekleed in YSL, vooraan op de barricades. Na haar PhD in politicologie aan de universiteit van Milaan begon ze een carrière als mimespeler. Toch ging ze in 1978 aan de slag bij het familiebedrijf. Stukje bij beetje hervormde ze het ingeslapen bedrijf tot een van de vooraanstaande modehuizen van Italië. Dat succes is vooral te danken aan de kritische blik en een gezonde portie minachtig waarmee Miuccia keek naar de mate waarin andere modehuizen zich zelf te serieus namen. De succesvolle zakenvrouw relativeert en volgt niets anders dan haar eigen gevoel. 

In 1993 bracht haar unieke blik op de wereld haar op een heel ander spoor. Een kleine opmerking van een kennis zette haar ertoe het Milanese Prada-gebouw te gebruiken als platform voor kunst. Daar ontmoette ze kunstenaars en selecteerde ze kunstwerken. Dat beviel haar zo goed, dat ze hiermee wilde doorgaan. Fondazione Prada was geboren. De non-profit culturele instelling van Miuccia Prada en haar man Patrizio Bertelli, is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke culturele speler met vestigingen in Milaan en Venetië. Sinds 2015 is de Fondazione Prada gehuisvest in een in- drukkend complex aan de rand van Milaan. Het ontwerp met de inmiddels beroemde gouden toren is van de hand van Nederlandse architect Rem Koolhaas. Samen met zijn bureau OMA ontwierp hij al eerder de flag- shipstore van Prada in New York, alles onder bevlogen toezicht van Miuccia Prada. 

MISTRESS OF MODERNISM

Iets verder terug in de geschiedenis was er een andere mecenas van de moderne kunst: Peggy Guggenheim.  Deze flamboyante erfgename (haar vader kwam om bij de Tita- nic-ramp in 1912) was het nichtje van Salomon R. Guggenheim, de oprichter van het gelijknamige museum in New York, ontwor- pen door sterachitect Frank Lloyd Wright. Op 21-jarige leeftijd ontvng ze een erfenis van 2.5 miljoen dollar en vertrok ze naar Parijs waar ze kennismaakte met moderne kunstenaars en zich be- woog in de avant-garde kunstkringen van Montparnasse. Man Ray fotografeerde haar en ze raakte goed bevriend met Brancusi en Duchamp. Daarnaast was ze ook een succesvol cultureel entrepeneur en kocht ze veel werken van moderne Europese kunstenaars, van Picasso tot Giacometti. Al in 1938 opende ze haar eigen galerie Guggenheim Jeune voor moderne kunst in Londen. Haar eerste show toonde tekeningen van Jean Cocteau. Daarna volgden tentoonstellingen van onder andere Kandinsky, Yves Tanguy, Henri Moore en Georges Braque. Deze liefde voor moderne kunst en haar relaties met kunstenaars als Max Ernst, leverde Guggenheim de enigszins ludieke bijnaam Mistress of Modernism op. 

In 1943 opende ze de tentoonstelling Exhibition by 31 Women. Het was voor het eerst dat werk van bekende en onbekende vrouwelijke leden van de avant-garde werd getoond. Deze groepsshow plaatste vrouwen op gelijk niveau met mannelijke kunstenaars, toen revolutionair. Niet iedereen was echter blij met deze titel. Georgia O’keeffe, de belangrijke Amerikaanse modernist, liep stampvoetend de ruimte weer uit. Zij zag zich zelf als kunstenaar, niet mannelijk en niet vrouwelijk. Een groot deel van haar collectie is nog steeds te zien in de Peggy Guggenheim Collection, dicht bij de Canal Grande in Venetië. guggenheim-venice.it 

THIS ARTICLE IS PUBLISHED IN RESIDENCE

Posted in Art, DesignTaggs: